Biciklističke staze županije

Biciklistički turizam u Koprivničko-križevačkoj županiji

Biciklinom uz ravnicu Drave i niz obronke Bilogore i Kalnika

Pitomi i slikoviti kraj Podravine i Prigorja, omeđen je sjedne strane planinama Kalnikom i Bilogorom, a s druge strane ravnicom toka rijeke Drave, pa zbog svoje raznolikosti oduševljava sve nas biciklističke fanatike, kako one zaljubljene u cestovni, tako i one u brdski biciklizam.

Guste šume s tisućama malenih šumskih i šljunčanih puteva otvara mogućnost za otkrivanje čari brdskog biciklizma, crosscountry i treking disciplina. Bilogora, Kalnik, Vinica i Crna Gora samo su neke od njih. Enolozi, medu nama, tvrde da je najljepše godišnje doba za vožnju rana jesen, vrijeme berbe vinograda. Vinogradima obiluju obronci Kalnika, Vinice i Bilogore pa stoga preporučamo vožnju  đurđevačkom vinskom cestom s koje se pruža panoramski pogled na Podravinu. Bilodravska ruta nudi, kako brdske bilogorske ture, tako i ravničarske uz rijeku Dravu. Zbog povoljne i umjerene klime voziti možemo tijekom cijele godine, a zbog razlike u boji lišća i krošnji, svaka staza, ovisno o godišnjem dobu, izgleda drugačije. Zbog toga prevladava osjećaj da svaki put kad uronimo u šumu, otkrivamo novu stazu.

Uz cestovne rute na dlanu, tu je i bogata kulturna baština ovog kraja, svjetski poznatog po naivnoj umjetnosti. Ako krenete na put Drava routom, ili kojom drugom cestovnom rutom, uživat ćete u bogatstvu galerija u Hlebinama, Molvama, Batinskoj ili Goli.

Ako volite povijest, za vas je “barokna” ravničarska ruta od Koprivničkog Ivanca preko Kuzminca do Legrada. Možete posjetiti seoske crkvice i razgledati prelijepe freske. Nešto zahtjevnije rute nalaze se na križevačkom području uz nezaobilazan posjet starom gradu Kalnik,  crkvama-tvrdavama u Miholjcu, Svetom Petru Orehovcu, Kalniku i Gornjoj Rijeci.

Sigurno već znate da je središte regije grad Koprivnica, «najbiciklističkiji grad na svijetu». U samom centru Grada postavljen je prvi spomenik biciklizmu,  a uz to pruža vam se mogućnost da na svoja dva kotača razgledate “muzej” na ovorenom, sa replikama bicikala – od onog prvog Leonarda da  Vincija do današnjih modela. Romantični centar grada Križevaca odvest će vas na putovanje kroz vrijeme, a Đurđevac vam nudi Panonsku širinu, široku kao duša ovdašnjeg čovjeka.