Ostale manifestacije

RIBOLOVCI SVOME GRADU

Ribolovno područje Koprivničko-križevačke županije izuzetno je bogato vodenim površinama, gdje dominira rijeka Drava sa svojim rukavcima i mrtvicama. Drava i brojna jezera, veća i manja, nastala eksploatacijom šljunka i pijeska, bogata su svim vrstama slatkovodnih riba, koje mame ribolovce. Sportski ribolov i natjecanja koja se organiziraju u Podravini privlače mnogobrojne ribiče iz svih krajeva Hrvatske i Europe. Osim rekreativnog i športskog ribolova, ribičke udruge organiziraju niz turističko-gastronomskih priredbi.

Najpoznatija i najveća ribička manifestacija održava se u Koprivnici. Svake godine ŠRK Koprivnica u suradnji sa TZ grada Koprivnice, organizira manifestaciju Ribolovci svome gradu. U dva dana tridesetak ekipa natječe se u spremanju „fiša“, a posjetitelji mogu uživati u ribljim specijalitetima (šaran na rašljama, fiš, riba na kotlovinskom tanjuru), mogu se okušati u pecanju šarana u velikom bazenu (promjera 12 m), mogu kupiti ribu, razgledati izložene slike, kupiti ribički pribor.


VELIKA GOSPA

Župa Molve spominje se od 1334. godine i do danas je darovala 17 svećenika i 14 časnih sestara. Molve su najveće marijansko svetište sjeverne Hrvatske, kamo na Uskrsni i Duhovski ponedjeljak, a posebno na Veliku Gospu dolazi veliko mnoštvo vjernika iz cijele Hrvatske. Na mjestu stare proštenišne crkve, koja je bila srednjovjekovna građevina, sagrađena je kapela u kojoj se i danas tijekom godine čuva čudotvorni kip Majke Božje Molvarske. Svake godine kip se, za blagdan Velike Gospe, u velikoj procesiji iz kapele donosi u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, koja je izgrađena 1862. godine i oslikana s 26 fresko-slika zagrebačkog slikara Antoninia. U crkvi se nalazi kip sv. Filomene (zaštitnice mladih) i jedini je kip te svetice u Hrvatskoj.


DAN SVETOG MARKA KRIŽEVČANINA

Treći kanonizirani hrvatski svetac, Marko Stjepan Krizin Križevčanin rodio se u Križevcima 1558. godine. U rodnom gradu započinje svoje školovanje. Gimnaziju polazi u Beču, a na isusovačkom kolegiju u Grazu završava studij filozofije i fizike. Po nagovoru upisuje bogosloviju na glasovitom rimskom zavodu Germanicum et Hungaricum gdje se svojom rukom upisao kao Križevčanin i Hrvat (Croata). Kratko se vraća u svoju zagrebačku biskupiju, a potom preuzima mjesto ravnatelja sjemeništa u Trnavi.

U vrijeme Tridesetogodišnjeg rata našao se u Košicama (Slovačka) koje su u to vrijeme bile pod velikim kalvinističkim utjecajem. U jednoj od akcija „čišćenja“ katolika, zajedno s isusovcima Melchiorom Grodzieckim i Istvanom Pongraczom uhićen je, mučen i okrutno ubijen 7. rujna 1619. (Košički mučenici). Papa Ivan Pavao II proglasio ih je svetima 1995. godine u Košicama. Sveti Marko Križevčanin zaštitnik je Varaždinske biskupije i Koprivničko-križevačke županije. Slavi se na dan pogibije 7. rujna, a centralna proslava je u Križevcima koji su na taj dan veliko hodočasničko odredište.


MEĐUNARODNI FOLKLORNI FESTIVAL „IZ BAKINE ŠKRINJE“

Međunarodni folklorni festival „Iz bakine škrinje“ svake godine u srpnju mjesecu okuplja mlade ljude iz cijeloga svijeta, koji prezentiraju folklorno nasljeđe svojih domovina brojnoj publici. Osim folklornog dijela ples, pjesma, običaji, u okviru Festivala se organizira i predstavljanje autohtonih nacionalnih instrumenata. Širenjem tolerancije i razumijevanja mladi ljudi različitih vjeroispovijesti, kultura i tradicija međusobno se povezuju i produbljuju istinske i trajne vrijednosti.

 

 


DANI PLEMSTVA

Mjesto Gornja Rijeka na obroncima Kalnika, sredinom kolovoza, oko blagdana Velike Gospe, domaćin je manifestacije Dani plemstva. Ovdje ćete doživjeti vrijeme potkalničkih plemkinja i plemića i vratiti se u prošlost, u vrijeme kada su ovim našim potkalničkim prostorima doista šetali pravi plemići i plemkinje. Udruga „Potkalnički plemenitaši“ istražuje povijesnu istinu, želeći vratiti iz zaborava vrijeme u kojem je živjela prva hrvatska primadona Sidonija Erdody Rubido, koja je potkraj 19. st. boravila u gornjeriječkom dvorcu. Ovdje vam se uz zvuke valcera i polke pruža prilika svjedočiti balu plemenitaša, izboru najplemkinje i najplemića ili pak najprinceze. Ocjenjuju se lijep izgled i profinjeno, uglađeno plemićko držanje. Raznovrsni programi, a osobito atraktivan ženski malonogometni turnir „Zlatna podvezica“, poziv su svima da posjete Gornju Rijeku. Turistička ponuda potkalničkog kraja temelji se na bogatoj povijesti, a mi vas pozivamo da doživite duh toga doba i zaplovite vremeplovom u prošlost.