Muzeji i galerije

MUZEJI 

Muzej grada Koprivnice, Koprivnica
Dr. Leandera Brozovića 1
T: 048/622-564
F: 048/222-872
uprava@muzej-koprivnica.hr


Muzej grada Križževaca, Križževci
Tome Sermagea 2
T: 048/711-210
F: 048/711-210
gmk@net4u.hr
www.mdc.hr/krizevci


GALERIJE 

Galerija grada Koprivnice

U zgradi Prve pučke štedionice, izgrađene 1904. godine otvorena je galerija u sklopu gradskog Muzeja. U njoj se nalazi više vrijednih fondacija – od zbirke djela starih majstora do grafičkih listova i djela vodećih podravskih i hrvatskih slikara. Galerija svake godine na prostoru većem od 200 četvornih metara priređuje desetak izložbi djela najznačajnijih suvremenih autora hrvatske likovne scene s naglaskom na stvaraoce koji su svojim porijeklom, radom i umjetničkim nastojanjima vezani uz prostor grada i koprivničkog kraja.

Zrinski trg 9/I
Koprivnica

T: +385 (0) 48 622 564
uprava@muzej-koprivnica.hr


Galerija naivne umjetnosti Hlebine

   

U Hlebinama, selu gdje je nastala u svijetu poznata „Hlebinska škola“ naivnog slikarstva i kiparstva 1968. godine izgrađena je Galerija naivne umjetnosti. U jednom dijelu su izložena poklonjena djela Ivana Generalića dok drugi dio popunjavaju samostalni i zajednički nastup slikara i kipara, u pravilu pripadnika „Hlebinske škole“. U atriju mjesne škole, nadomak Galerije, nalazi se i freska Ivana Generalića, jedno od rijetkih njegovih djela rađenih tom tehnikom. Posjeta školi najavljuje se Galeriji.
Trg Ivana Generalića 1   Hlebine
Hlebine

T: +385 (0) 48 836-075


Galerija Josipa Generalića

Osnovana je 1995. godine , a sadrži najvrednija djela Josipa Generalića koja su već bila izložena po mnogim svjetskim galerijama i domaćim izložbenim prostorima.

Ljudevita Gaja 75-83
Hlebine

T: +385 (0) 48 836 430
(0) 48 836 071


GOSPODARSTVO JOSIPA GENERALIĆA

Stara kuća Ivana Generalića

Kuća u kojoj je živio Ivan Generalić (1914-1992) pretvorena je u svojevrstan muzej s predmetima i dokumentima vezanim uz njegov slikarski rad i obiteljski život sa suprugom Ankom i sinom Josipom. U istom prostoru izložene su i slike, crteži, grafike te druga djela.

Galerija Josipa Generalića

Osnovana je 1995. Godine, a sadrži najvrednija djela Josipa Generalića koja su već bila izložena po mnogim svjetskim galerijama i domaćim izložbenim prostorima.

Atelje Josipa Generalića

U izložbenom salonu ateljea retrospektivnom postavom predstavljene su sve slikarske faze autora – od početnih radova do najvećih njegovih ostvarenja. U galerijskom prostoru ateljea izložena su i djela drugih autora.

Etno kuća „Janičina hiža“

Popunjena je rijetko sačuvanim predmetima kojima su se nekada Podravci služili u svakodnevnom životu obrađujući svoja polja, vinograde i voćnjake. U njoj su izložene i slike mlađih autora, ponajviše pripadnika treće generacije „Hlebinske škole“. U galeriji Josipa Generalića mogu se kupiti slike, crteži, reprodukcije, razglednice, knjige i suveniri. Osigurana je i ugostiteljska ponuda.


Galerija „Stara škola” Gola

U zgradi izgrađenoj  početkom prošlog stoljeća, koja je cijeli vijek služila kao mjesna škola, uređen je galerijski prostor u kojem je postavljena stalna izložba radova članova „Golske likovne udruge“ koji rade u maniri naive, a predvode ih već poznati slikari kao što su primjerice Ivan Večenaj, Martin Mehkek, Biserka Zlatar-Milinković, Franjo Vujčec i drugi. Galerija organizira grupne i samostalne izložbe svojih članova, ali i autora izvan ovog područja.

Trg Alojzija Stepinca 6
Gola

T: +385 (0) 48 833 065


Galerija Večenaj, Gola

 

Uz atelje Ivana Večenaja uređen je i galerijski prostor s tridesetak djela koja daju presjek autorovog stvaralaštva od samih početka slikanja među kojima se nalaze i najvrednija njegova ostvarenja. Izloženi su i dokumenti te knjige Ivana Večenaja u kojima je romansirano obradio povijest prekodravskog kraja i pojedine običajne vrednote iz života ljudi Prekodravlja. U galeriji se prodaju reprodukcije, serigrafije, grafike, knjige i razglednice. U rodnoj pak kući Ivana Večenaja izložene su povijesne starine sa sakralnim slikama (glajže) te skulpturama izvornog narodnog stvaralaštva, ali i bogato etnografsko blago Prekodravlja. U mjesnoj crkvi Sv. Tri Kralja nalazi se i nekoliko slika Ivana Večenaja.

Dravska 40
Gola

T: +385 (0) 48 833 032


Galerija Stari grad, Đurđevac

U utvrdi iz 13. Stoljeća smještena je galerija „Stari grad“ s tri izložbena prostora. U najvećem je postavljena donacija Ivana Lackovića Croate sa stotinjak djela Vladimira Becića, Tomislava Krizmana, Vlahe Bukovca, Otona Glihe, Oskara Hermana, Otona Ivekovića, Đure Pulitike, Krste Hegedušića, Zlatka Price, Vilima Svečnjaka i drugih poznatih slikara. Izloženi su i radovi umjetnika koji su stvarali na ovom području, a u galeriji se svake godine priređuju izložbe uz Božić i „Legendu o Picokima“ (krajem mjeseca lipnja). Posjetitelji mogu nabaviti serigrafije, grafiku, likovne mape, knjige, razglednice, CD-e i suvenire.

Starogradska 21
Đurđevac

T: +385 (0) 48 812 230


Galerija Molvarski likovni krug

„Molvarski likovni krug“ okuplja tridesetak slikara i kipara, pripadnika podravske naive koji su izborili mjesto u toj slikarskoj maniri što potvrđuju njihovi učestali nastupi po izložbama u zemlji i inozemstvu. U galeriji, koja je otvorena 1998. godine, stalno je izloženo tridesetak djela članova „Molvarskog likovnog kruga“, a pored toga u istom se prostoru tijekom godine priređuju samostalne i kolektivne izložbe drugih autora. U galeriji se mogu kupiti razglednice, reprodukcije i grafike.

Trg kralja Tomislava 6
Molve

T: +385 (0) 48 892 291
(0) 98 439 781


Galerija Batinske

U Batinske, selo nadomak Kalinovca, u bivšoj školi uređena je galerija s radovima autora iz Hrvatske i svijeta koje je svom rodnom mjestu poklonio Ivan Lacković Croata. Izložena su i njegova djela koja svjedoče o bogatom stvaralačkom opusu ovog umjetnika kao i dokumenti o brojnim izlaganjima u zemlji i inozemstvu. U galeriji su izloženi i radovi domaće kiparice Ljubice Matulec iz obližnjih Molvica koja je godinama živjela i stvarala u Njemačkoj. U dijelu galerije nalazi se ostavština nekadašnjeg kalinovečkog učitelja i pjesnika Petra Grgeca. Uz galeriju je izgrađena kapelica Sv. Vida s vitražima Ivana Lackovića Croate „Križni put“ i ikonom „Bogorodica“ nepoznatog autora iz Kazahstana. U Galeriji se mogu kupiti razglednice.

Kanalska ulica, Batinske
Kalinovac

T:+385 (0) 48 883 006


Galerija Mije Kovačića, Gornja šuma

U sklopu obiteljske kuće i ateljea, u Gornjoj Šumi, nedaleko od Molvi gdje od prvih dana stvara slikar Mijo Kovačić, smještena je i galerija. U njoj su izložena djela ovog slikara, uglavnom nastala posljednjih godina, a među njima se nalazi i više kapitalnih ostvarenja iz ranijeg vremena. Pretežito su zastupljena ulja na staklu, ali su izloženi i pasteli te crteži na papiru. U Galeriji se mogu kupiti originalne slike, crteži i reprodukcije djela Mije Kovačića.

Zaselak 20, Gornja Šuma
Molve

T: +385(0) 48 892 375


Galerija Balažin, Peteranec

U Bakovčicama, selu nadomak Koprivnice, smještenom na padinama živopisnog bilogorskog vinogorja, slikar i kipar Tomislav Balažin uredio je atelje s galerijom u kojoj je izloženo šezdesetak slika, tridesetak kipova izrađenih u drvu i drugom materijalu te razni reljefi. Međutim, cijeli je objekt u neku ruku pretvoren u izložbeni prostor, čak s rezbarenim namještajem koji ima i uporabnu vrijednost. Uz reprodukcije i grafike u galeriji se mogu nabaviti i originalne slike-suveniri manjih formata.

Bilogorska 10
Bakovčice, Koprivnica

T: +385 (0) 48 637 424


Likovna galerija grada Križevaca

U sklopu Gradskog muzeja djeluje i Likovna galerija u kojoj se godišnje priređuje desetak izložbi – od slika i skulptura do umjetničkih fotografija. Galerija posjeduje vlastiti fundus od gotovo 300 djela najistaknutijih hrvatskih autora, posebice onih koji su živjeli ili pak stvarali u Križevcima i okolici. među njima su najzapaženiji Marijan Detoni, Oton Iveković, Josip Friščić, Marijan Kolesar i drugi.

Nemčićev trg 6
Križevci

T: +385 (0) 48 711 210


Galerija Ivana Sabolića, Peteranec

U zgradi nekadašnje kapetanije iz doba Vojne krajine, izgrađene 1780. godine, smještena je zbirka radova kipara Ivana Sabolića (1921-1986) koju je još za života poklonio rodnom Peterancu, gdje je proveo djetinjstvo te uz oca, samoukog graditelja violina, izradio je i prva djela. Zbirka sadrži sedamdesetak njegovih radova izrađenih u gipsu te nekoliko odljevaka kao i desetak crteža te skica. Uz to izloženi su i crteži Ivana Lackovića Croate tematski vezani uz pjesnički opus Peterančana Frana Galovića. Ivan Sabolić je inače diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Antuna Augustinčića, a na istoj Akademiji je kasnije predavao kao redovni profesor i bio je njen dekan. Posjetitelji mogu kupiti razglednice.

Matije Gupca 13
Peteranec

T: +385 (0) 48 636 289


Galerijska zbirka Josipa Cugovčana

Zbirka s tridesetak djela u neku ruku daje presjek cjelokupnog slikarskog opusa Josipa Cugovčana. Uz slike je izloženo i etnografsko blago Podravine koje je autor godinama sakupljao, a najbrojnije su stare nošnje i uporabni predmeti vezani za već izumrle božićne, uskrsne i druge blagdanske običaje podravskih sela. Kao pasionirani istraživač povijesti ovog kraja, Josip Cugovčan posjeduje i vlastitu arheološku zbirku starog nakita, oruđa i posuđa, a i ostataka prapovijesnih životinja. U galerijskoj zbirci se mogu kupiti crteži i reprodukcije autorovih djela.

Trg kralja Tomislava 24

Podravske Sesvete

T: +385 (0) 48 819 228
(0) 91 1819 228

 


Etnografska zbirka Čamba, Ðurđevac

Slavko Čamba, M. Gupca 47
T: +385 (0) 48 812 205


Memorijalna zbirka Josipa Turkovića

U obiteljskoj kući slikara Josipa Turkovića (1936-1982) izloženo je pedesetak djela koja daju presjek izuzetno bogatog stvaralačkog opusa ovog slikara koji se othrvao utjecaju naive te rodnu Podravinu predstavio u samo njemu svojstvenoj maniri. Dvadesetak samostalnih izložbi dovoljno govori o slikaru i njegovim djelima koja i danas privlače u Virje brojne štovatelje. Pored slika i crteža te ilustracija, posebice knjiga, po čemu je Josip Turković također poznat, izložene su u ateljeu i nedovršene slike.

Mitrovica 38
Virje
T: +385 (0) 48 897 125


Spomen-dom “Vladimir Jagarinec”

U spomen-domu „Vladimir Jagarinec“ uređena je galerija s osamdesetak stalno postavljenih slika. Riječ je o djelima nastalim za održavanja likovnih kolonija na području Novog Virja, od autora s područja cijele Hrvatske, a izložbena se kolekcija svake godine dopunjuje novim djelima. Uz to priređuju se i samostalni nastupi pojedinih autora. U sklopu galerijskog prostora izložena je i likovna ostavština nekadašnjeg učitelja i slikara Vladimira Jagarinca. Freskama Marijana Jakubina oslikana je mjesna crkva Sv. Josipa i grobljanska kapela.

Trg Vladimira Jagarinca 5
Novo Virje
T: +385 (0) 48 810 089
+385 (0) 98 249 171


Biblijski vrt mira

U prvom svjetskom „Biblijskom vrtu mira“ izložene su 33 drvene skulpture likova iz Starog i Novog zavjeta koje su izradili poznati hrvatski kipari po ideji mirotvorca Milorada Kovačevića. Kipovi su postavljeni po okolišu mjesne osnovne škole i dostupni su za razgledanje tijekom cijelog dana.

Trg Stjepana Radića 9
Kalnik
T: +385 (0) 48 857 046


Ekološki vrt mira

Skulpture oblikovane u hrastovom drvetu u prirodnoj veličini, smještene u parku u centru mjesta, prikazuju likove osoba čiji je život vezan uz prirodu, vodu i slavljenje prirode. Postavljene su u simbolu kružnog tijeka vode. Ekološki vrt mira realiziran je po ideji koprivničkog mirotvorca Milorada Kovačevića, koji je okupio dvadesetak kipara iz cijele Hrvatske. Otvoren je u povodu Međunarodnog dana mira 21. 09. 2003.

Trg bana Jelačića
Podravske Sesvete


Download: KARTA GALERIJSKE CESTE